Review: Riders Republic

Ontwikkelaar: Ubisoft
Uitgever: Ubisoft
Beschikbaar op: Project Scarlett, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Google Stadia, Amazon Luna, Microsoft Windows
Getest op: Xbox series X en S
Cricket auteur: Blacky2210


Waar zijn mijn snowboots gebleven?

Het is weer de tijd van het jaar. Klaar om onze ski’s, snowboard en warme kledij uit de kast te halen en te vertrekken richting de sneeuw…. Jammer genoeg is er weer dat vervelend beestje Corona die er moet tussenkomen.

In Riders Republic trekken we virtueel naar Amerika om er aan extreme sporten te doen. Het zal misschien niet hetzelfde zijn dan wanneer we zelf op een snowboard staan maar het is wel een stuk veiliger. Riders Republic werd gecreëerd door de ontwikkelaars van Steep.

Steep heb ik niet zo lang gespeeld. Het was leuk om even te snowboarden, maar na een tijdje had ik het wel gehad. Ik stond dan ook wat twijfelachtig tegenover Riders Republic omdat het niet bepaald mijn genre van game is. Achteraf gezien ben ik blij dat ik de game heb kunnen reviewen om zo de progressie te zien dat Ubisoft heeft gemaakt tegenover zijn voorganger.

Het is duidelijk dat Ubisoft een volledige analyse heeft gedaan van hun vorige game en dat ze deze enorm verbeterd hebben. In Riders Republic had ik een beetje het gevoel om in een Forza Horizon game te zitten. Er zijn grote evenementen en jouw personage kan uitblinken in diverse takken van extreme sports.


Grote open wereld

De Riders Republic kaart is enorm. De locatie bevindt zich in het westen van de Verenigde Staten. Aldaar kunnen we aan de slag in zeven nationale parken zoals Yosemite Valley, Bryce Canyon, Sequoia Park, Mammoth Mountain, Zion, Canyonlands en Grand Teton. Deze parken vormen een groot geheel voor diverse extreme sporten.

De kaart is enorm. Je kan er uren in vertoeven en de wereld voelt enorm levendig aan. Er wordt een combinatie voorzien van online spelers en bots. Hierdoor heb je het gevoel dat er duizenden mensen online zitten op je open kaart.

Gezien de kaart enorm is, krijg je de kans om je te verplaatsen via fast travel. Dit kan zeer handig zijn wanneer je snel een evenementenreeks wil gaan afwerken. Heb je hier voldoende de tijd voor? Dan kan je ook kiezen om tot daar te skiën, snowboarden, gebruik te maken van de rocket suit, … Verder krijg je ook een mooie sneeuwscooter om die moeilijke sneeuwlocaties te bereiken.

Buiten de evenementen zijn er nog voldoende verzamelbare items die verspreid zijn over de kaart. Ondertussen kom je ook een soort van zijmissies tegen. Deze kunnen soms frustrerend zijn, maar ze zijn meestal wel hilarisch. Zo was er bijvoorbeeld een race waar je als pizzakoerier zo snel mogelijk een levering moest gaan doen. Het traject kon ikzelf bepalen en tijdens mijn rit werd ik vergezeld van een leuk muziekdeuntje.

Of er zijn een aantal mountainbike behendigheidsparkoers in de bossen, die de nodige frustratie geven wanneer je alweer niet over die smalle hindernis geraakt. Gelukkig is er nog de backtrack optie die je gedurende de game voortdurend kan gebruiken. Maak je een fatale blooper? Dan kan je eventjes terugspoelen om het nogmaals te proberen. Deze optie blijft toegankelijk gedurende de volledige game ( zelfs de multiplayer ). Je dient er wel rekening mee te houden dat je snel een tweetal seconden hiermee verliest waardoor het soms slimmer kan zijn om gewoon even opnieuw te spawnen.


Riders Ridge

Alvorens we aan de slag gaan, kunnen we eerst ons personage aanmaken. Dit is puur cosmetisch want er zijn geen gesprekken voorzien met een stemacteur. Het maakt dus niet zoveel wat je samenstelt, gezien er geen diepgang zit in het personage. Cosmetisch is er wel veel mogelijk. Zo zal je personages zien die verkleed zijn in een giraf, een olifant, veel flashy kleuren,…

Bij de opstart word je wegwijs gemaakt in Riders Republic door eerst een toegang te verdienen tot Riders Ridge. Deze locatie is zowat het hoofdkwartier van alle extreme sporten. In Riders Ridge kan je deelnemen aan multiplayer toernooien, nieuwe gear kopen,…

Het doel van de game is om uit te blinken in alle sporttakken om zo de ultieme allround kampioen te worden. Dit speelt zich af in je eigen verhaalmodus, maar ook online.

De extreme sporten zijn gevarieerd van:

 • snowboarden
 • skiën
 • moutainbike race / freestyle
 • wingsuit
 • rocket wingsuit

Als rider doorloop je dus vijf verschillende sporttakken, waar men zich kan uitleven en bewijzen in de Riders Republic. Wanneer je in de rangschikkingen stijgt, zal je uitnodigingen uitvangen van populaire sportcompetities zoals de Red Bull Rampage en de X games. Verder kan je ook sponsors aantrekken die om beurt een aantal challenges van u zullen verwachten.

Iedere discipline voelt uniek aan. Zo zijn er de snelle mountainbike races maar kan je ook een behendigheidsparkoer moeten uitvoeren. Wanneer je dan weer aan het snowboarden bent heb je het winterse gevoel om daarna met de rocket wingsuit snelheid te halen in de lucht.

Nieuwe gear kan vrijgespeeld worden door sterren te verdienen. Per evenement kan je een aantal sterren verdienen die je in niveau laat stijgen. Hiermee kan je nieuwe gear vrijspelen. Dit materiaal heeft vervolgens een bepaalde score die de kwaliteit aanduidt van het object.

Riders Republic is gevuld met veel kleuren en gekke outfits. Ik had een groot GTA online gevoel bij het spelen van Riders Republic. De races voelen wat gelijkend aan. Verder zijn er ook overwinningsemotes, die mij enorm doen denken aan GTA.


Racer of Trickster?

Er zijn meerdere besturingsmogelijkheden in Riders Ridge. Deze zijn wat afhankelijk van de manier van spelen. Alvorens de game aan te vatten, krijg je de keuze tussen de besturing “racer” of “trickster”. De naam zegt het wat zelf. De ene control zal misschien gemakkelijker zijn om te racen terwijl de andere je net die meer fine tune geeft voor die combo tricks. De game zelf raadt aan om te starten met de “Racer” optie omdat deze voor beginners iets gemakkelijker is.

Racer

De Racer controls worden initieel door de game zelf aangeraden waardoor je best even deze besturing onder de knie krijgt. De Racer mode zorgt ervoor dat je zelf de camera kan bedienen. Dit geeft een gemakkelijk overzicht wanneer je aan het racen bent. Met de rechter stick, kan de camera bijgestuurd worden. Ik vond deze besturing wel handig om mountainbike races te doen. De race gaat soms danig snel waardoor deze extra cameravrijheden soms handig kan zijn.

Trickster

De Trickster besturing laat de camera je personage automatisch volgen. Met de rechter joystick kan je nu de trucs finetunen waardoor er geen knoppen meer gebruikt moeten worden. Dit resulteert meestal in een hoge combo, maar soms ook in een harde crash. Doordat je meer bewegingsvrijheid hebt, is deze manier van spelen een stuk moeilijker. Maar wil je echter veel punten behalen? Dan zal je deze optie toch eens een kans moeten geven.

Steep control

Verder is er ook nog de mogelijkheid om de vertrouwde Steep controls te gebruiken. Deze worden initieel niet aangereikt maar kan je wel terugvinden in het opties menu. 


Multiplayer

Riders Republic speelt volledig online. Weliswaar is de wereld gevuld met online spelers en bots. Hierdoor lijkt het enorm druk in de servers. Iedere missie is speelbaar in de verhaalmodus. Hier krijg je enkel maar een race tussen bots naar gelang de moeilijkheidsgraad. Verder kan je ook nog kiezen om de race/missie te spelen tegen een online speler. Op zich is dit wel zeer leuk maar ik mis de mogelijkheid om het verhaal volledig samen te spelen. Momenteel kan je uw vrienden uitnodigen in dezelfde server. Start je een multiplayer event op, dan komen je vrienden automatisch mee als je de host bent. Doe je even een offline race/ opdracht, dan moet je deze alleen doen. Ik begrijp dat dit te maken heeft met de progressie van het verhaal maar het is jammer dat de vriendenkring niet kan meespelen op dat moment. Ik had hier liever een optie gezien zoals in Far Cry, waar je in de wereld van je vrienden kan helpen in co-op, maar dat de verhaalsprogressie enkel gebonden blijft aan de host.

Niet getreurd. Er is enorm veel te doen voor de online spelers. In Riders Ridge zijn er veel evenementen beschikbaar zoals:

Free for all

Hier kan je het opnemen tegen je vrienden en andere online spelers. In Free for All word je naar gelang je prestaties onderverdeeld in verschillende divisies..

Tricks

Hier dien je punten te verdienen door het meest trucs uit te voeren. Dit kan als team waardoor het zeer leuk is om met je vrienden te spelen.

Massa races

Verder zijn er nog de massa races die tijdsgebonden zijn. Wanneer je aan het spelen bent krijg je een notificatie wanneer deze starten. Deze starten om het uur en kunnen geactiveerd worden in Riders Ridge. Ik vond deze races zeer leuk gezien je met 64 spelers online zit. Weliswaar zijn deze wel moeilijk wanneer je nog niet in het bezit bent van de betere uitrustingen.

Community races

Verder zijn er nog community races die gemaakt zijn door andere spelers. Een leuke extra om eens een andere visie te beleven.


Amazon Prime gaming

Wie lid is van Amazon Prime kan verder de gratis bundel Elphie claimen op https://gaming.amazon.com/loot/ridersrepublic

Deze bundel bevat een outfit, een ingame titel en 10 helikopterkaartjes.


Year 1 pass

Seizoen 1 van Riders Republic, Winter Bash, is nu beschikbaar tot en met 21 maart. Het eerste seizoen voegt onder andere seizoensvoortgang, exclusieve uitdagingen en thematische beloningen toe aan de game.

Winter Bash introduceert nieuwe seizoen voortgang, waarin alle spelers exclusieve beloningen ontgrendelen door sterren te verzamelen en deel te nemen aan tijdelijke multiplayerervaringen, wekelijkse activiteiten en live-evenementen. Om het winterseizoen te vieren, genieten spelers van de Riders Ridge versierd in kerst- en nieuwjaarkleuren. Tijdens de feestdagen nemen spelers deel aan exclusieve uitdagingen, verdienen ze thematische beloningen en ervaren ze nieuwe wendingen tijdens massaraces. Winter Bash introduceert ook een nieuwe in-game sponsor, SPECIALIZED, die dagelijkse contracten en beloningen aanbiedt.

Bovendien vindt het nieuwe X Games live-evenement plaats van 14 tot 19 januari. Gedurende deze periode doorstaan spelers de wekelijkse Shack Daddy-uitdagingen met een nieuw thema en verdienen ze exclusieve X Games-beloningen, waaronder een jas en snowboard.

Eigenaars van de Year 1 Pass krijgen ook vervroegde toegang tot extra exotische kits met exclusieve skins en content, zoals de Jumbo Bike, en toegang tot een legendarische cosmetische outfit om spelers stijlvol te laten rijden. De Year 1 Pass is onderdeel van de Gold of Ultimate Edition van Riders Republic, maar is ook los verkrijgbaar.


Conclusie

Riders Republic is een waardige opvolger voor Steep. De game neemt alle goeie punten over van Steep en voegt enorm veel verbeteringen toe. Dit is momenteel de ultieme extreme sports game. Als je een fan bent van derggelijke 

Positief

 • Enorm veel content
 • Online competities
 • Zeer groot gebied en levendig
 • Er is altijd wel iets te doen
 • Verschillende extreme sports
Negatief

 • Ik mis een verhaal die ook in co-op toegankelijk is.
 • Het doet mij soms wat teveel denken aan een combinatie van Forza Horizon met GTA online ( muziek, moves, kleuren,… )

The Crickets score: 7,5/10

youtubeinstagramyoutubeinstagram

FacebooktwitterredditpinterestmailFacebooktwitterredditpinterestmail

Over

Gamen is altijd een onderdeel geweest van mijn leven. Al van mijn kinderjaren was ik onmiddellijk in de wolken toen ik in het jaar 1989 kennis maakte met mijn eerste game "Tetris" op de toenmalige Game Boy. Samen met Goofy086 speelden wij al in split screen op de eerste versie van de Playstation op een kleine beeldbuis. Doorheen de jaren is er een grote evolutie ontstaan in de wereld van het gamen. Wij zijn opgegroeid, hebben een familie gesticht en we zijn vader geworden. Echter één ding is niet veranderd en dat is de liefde voor het gamen. Als de kinderen en de vrouw gaan slapen zijn, is er een grote kans dat je mijzelf en Goofy nog online kan vinden.

You may also like...