Review: Battlefield 2042

Ontwikkelaar & Uitgever: EA Digital Illusions CE & Electronic Arts
Releasedatum: 19 november 2021
Platform(s): Playstation 4/5, Xbox Series X/S, Xbox One, PC
Getest op: Xbox Series X
Cricket auteur: Goofy086


First person shooters blijven enorm populair onder gamers. Twee uitblinkers in dit genre zijn ongetwijfeld de Battlefield- en Call of Duty franchises. The Crickets zijn oorspronkelijk begonnen met het spelen van Battlefield 4. Sindsdien hebben we iedere game van Battlefield uren en dagen zitten spelen. Het is ondertussen 8 jaar geleden dat we een hedendaagse shooter voorgeschoteld kregen door Battlefield. De uitstappen naar WO I & II waren een shot in de roos. We kunnen enkel hopen dat we niet te lang moeten wennen aan de hedendaagse technologie in Battlefield 2042.

Je kan Battlefield 2042 in drie grote lijnen gaan opsplitsen. Je hebt de All-Out Warfare, de nieuwe Battlefield. Dan is er Portal, deze brengt de nostalgie van vroegere Battlefield games terug in een hedendaags jasje. Ten slotte heb je Hazard Zone, een competitieve survivalmodus. Na enkele uren spelen merkte ik bij mezelf op dat ik vooral een story mode mis om van de verschillende modi één geheel te maken. We wisten op voorhand dat er geen single player aanwezig ging zijn maar toch voelt het als een gemis. Je krijgt veel Battlefield voorgeschoteld maar de samengang is vaak ver te zoeken.

Te vroege release?

Bij nieuwe Battlefield games zijn we gewoon dat niet alles op punt staat, het hoort er als het ware bij. Enkele patches later zijn de grootste bugs weg en kan je volop genieten van de shooter. Bij Battlefield 2042 is dit toch even anders. Je kan er niet omheen hoeveel bugs er aanwezig zijn. Volledige teams die vastzitten in de muren, games die nooit beginnen of niet eindigen tot hovercrafts die wolkenkrabbers oprijden. Je kan het zo gek niet bedenken of je krijgt het te zien in de nieuwste Battlefield. De game voelt helemaal niet af op het moment van de release.

We zijn er nochtans van overtuigd dat Battlefield 2042 potentieel in zich heeft. Alleen is de vraag of de gamers voldoende geduld zullen uitoefenen tot dat EA alles op orde heeft.

Bij de All-Out Warfare is er een onderscheid tussen Conquest en Breakthrough. Conquest is zoals de meesten onder jullie Battlefield kennen. Gigantische mappen (7 stuks), tal van voertuigen, enkele objectives en knallen maar. De vraag is echter waar knallen we voor? Battlefield is altijd een game geweest die enorm sterk was in de statistieken. De statistieken zijn deze maal echter ver of moeilijk te zoeken. Een duidelijke kill/death ratio is er niet en het is haast onmogelijk om te weten hoe je team heeft gescoord. Dit zijn zaken waar de meeste spelers juist op kicken in een first person shooter.

Ergens valt het te begrijpen dat de ontwikkelaar wil afstappen van een K/D ratio. Zeker als je teamplay en het halen van objectives aantrekkelijker wil maken. Zelf ben ik geen kei in shooters maar ik ga graag voor het innemen van de verschillende objectives. Iedere speler wil echter beloond worden voor zijn bijdrage in het spel. Op het einde niets van statistieken tonen is een te grote wijziging in vergelijking met hun vorige games. Ik ben er van overtuigd dat vele spelers hierdoor de game links gaan laten liggen.

Ondertussen is Battlefield 2042 enkele weken oud en zijn er al kleine wijzigingen doorgevoerd. Met The Crickets kregen we afgelopen dagen terug meer het gevoel dat we met een Battlefield game aan de slag waren. Vooral de Breakthrough mode begint ons te charmeren. Bij Breakthrough heb je een aanvallend en verdedigend team, de aanvallers hebben x-aantal respawns en de verdedigers dienen één of meerdere objectives te behouden. Het aantal voertuigen en de speelzone zijn in deze mode beperkter in vergelijking met Conquest. Er is iets meer overzicht en het is vooral knallen om toch maar je objective te behalen.

Soldier of the future

Er wordt een poging gedaan om af te stappen van de standaard soldaten, dit doen ze aan de hand van de Specialists. In totaal kan je kiezen tussen tien verschillende personages, elk met hun eigen abilities. Heel veel nieuws brengt dit echter niet met zich mee. De verschillende personages brengen geen WAUW-effect met hun mee en van hun oneliners loop je niet bepaald warm. Je moet de specialists nog altijd uitrusten met één van de vier standaard loadouts namelijk engineer, sniper, medic of soldier. Het is wel aan te raden om alle specialists eens uit te testen. Je zal al snel merken dat het ene personage, en vooral zijn ability, jou beter zal liggen dan een ander. Afhankelijk van het spel dat je speelt zal je ook sneller geneigd zijn om de één of andere specialist te gaan kiezen.

Oog voor detail

Eerder in de review werd er vermeld dat er (slechts) 7 mappen beschikbaar zijn. Door de uitbreiding naar 128 spelers in één game werden de mappen nog groter gemaakt dan anders. De omvang is bij momenten zo gigantisch dat het leeg kan aanvoelen, dit had ik vooral in Conquest. Het respawnen is hierbij een straf omdat er al te vaak geen voertuig beschikbaar is en ook geen team mate of objective dicht in de buurt is. Het toevoegen van voertuigen zonder wapens, bijvoorbeeld een quad of moto, zou dit toch gedeeltelijk moeten oplossen.

Doordat Battlefield 2042 zich volledig focust op het online gebeuren waren mijn verwachtingen behoorlijk hoog over de verschillende mappen. Het weglaten van een single player biedt toch de mogelijkheid om online een hoop extra toe te voegen, te beginnen met veel maps. Persoonlijk vind ik de zeven stuks eerder aan de lage kant.

We mogen het echter niet allemaal gaan afbreken. Het level van detail in de maps zelf is ongezien. Ga je even op ontdekking dan merk je steeds nieuwe zaken op. Ook de verschillende stormen die willekeurig plaatsvinden zorgen voor een complete chaos en een herschikking van het landschap. Als speler kan je niet anders dan even stilstaan en kijken naar de orkaan of zandstorm die op je afkomt. De materialen die mee worden gezogen in de lucht, inclusief jezelf, dat is gewoon adembenemend.

Nostalgie ten top met Portal

Een week na de release viel het op dat wij liever de game modes in portal gingen spelen dan de “nieuwe” Battlefield. In Portal krijg je een mix van al het beste uit de afgelopen twintig jaar Battlefield, althans een deel daarvan. DICE heeft namelijk twee maps uit Battlefield 1942, Battlefield 3 en Battlefield Bad Company 2 onder handen genomen en beschikbaar gesteld in Battlefield Portal. Van hieruit kan je als gamer snel en eenvoudig een game starten en nostalgische ervaringen herbeleven. De ontwikkelaars hebben naast de originele maps ook de originele spelvormen, wapens en audio gebruikt. Dit alles maakt het erg leuk om deze games nog eens te spelen, vooral als je deze destijds helemaal grijs hebt gespeeld. Vooralsnog zijn het enkel twee maps per game, maar zou de modus in de toekomst nog uitgebreid kunnen worden. Hierin zouden niet alleen ontwikkelaars, maar ook derden vanuit een community content kunnen creëren. Dit is echter nog toekomst muziek.

Hazard Zone voor de competitiebeesten onder ons

Hazard Zone is de derde grote spelmodus waar je mee aan de slag kunt gaan. Het doel is dat je met je team op zoek gaat naar data drives. Deze drives zijn op verschillende plekken te vinden en moeten veiliggesteld worden. Per teamlid kunnen er drie drives meegenomen worden naar het extractiepunt. Dit klinkt vrij simpel, maar uiteraard ben je niet alleen. Andere teams zijn ook op zoek naar die drives en zullen er ook alles aan doen om deze te bemachtigen. Een vuurgevecht is hierbij onvermijdelijk. Het grote verschil in Hazard Zone is dat je niet meer kan respawnen als je team dood is. Je volledige uitrusting inclusief verzamelde data drives liggen voor het rapen en die ben je dan ook kwijt. Dit werkt overigens ook andersom wanneer jij met je team als winnaar uit de bus komt. In Hazard zone neem je het niet enkel op tegen anders gamers er zijn ook een hoop AI-vijanden aanwezig. Deze computergestuurde soldaten zullen er alles aan doen om iedereen te stoppen die de drives wil pakken. Het concept is leuk en anders dan de standaard multiplayermodi die we al jaren kennen. Het maken van kills, verzamelen van data drives en een succesvolle extractie zorgen ervoor dat je Dark Market-credits kunt verdienen. Deze in-game valuta biedt jou de kans om je eigen loadout samen te stellen waarmee je Hazard Zone in gaat. Hou er wel rekening mee, overleef je de game niet dan ben je alles kwijt! Dit systeem zorgt ervoor dat je wilt blijven spelen omdat je een betere loadout wilt samenstellen, maar brengt ook de nodige spanning met zich mee.

Conclusie

Battlefield 2042 gaf ons niet meteen de game waar we met zijn allen naar uit zaten te kijken. Het wil op sommige vlakken te grote veranderingen met zich mee brengen, de voertuigen en wapens staan nog niet op punt, servers die soms nooit eindigen of beginnen,… Kortom er zijn (of waren) te veel bugs aanwezig om volop van deze FPS te kunnen genieten. Desondanks heeft de game zeker potentieel. Portal is een zeer mooie en leuke toevoeging voor de fans. Ook Hazard Zone biedt behoorlijk wat perspectief, zeker als je een squad kunt vormen met je vrienden. De eerste “grote” update heeft al enkele bugs kunnen oplossen, hopelijk kan EA snel nog updates op ons los laten!

Positief

  • Gigantische mappen
  • Grafisch top
  • De nostalgie bij Portal
  • Cross play
Negatief

  • Waar zijn de statistieken naar toe?
  • Specialists zijn niet zo speciaal
  • Slechts 7 mappen
  • De vele bugs
  • Enkele voertuigen zijn overpowered (werd deels aangepakt bij eerste update)

The Crickets score: 6/10 bij release, nu is het 6,5 – 7/10

youtubeinstagramyoutubeinstagram

FacebooktwitterredditpinterestmailFacebooktwitterredditpinterestmail

Over

Als kind ben ik vroeg in contact gekomen met gaming en het kan me tot op vandaag enorm boeien. Handheld, console of pc maakt mij allemaal niet uit, op ieder platform zijn er pareltjes van games terug te vinden. Ik hou ervan om iedere maal het uiterste in bepaalde games te zoeken en jezelf te pushen om nog beter te worden. Vooral een fan van RTS, simulator en shooters.

You may also like...