Review: F1 2021

Ontwikkelaar: Codemasters
Uitgever: EA Sports
Platform(s): Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series S/X, PC
getest op:PC
Cricket auteur: Goofy086


Codemasters heeft een reputatie hoog te houden als het om Formule 1 games gaat. De laatste jaren krijgen we iedere maal pareltjes afgeleverd. Maar hoe kan je blijven vernieuwen bij een game die jaarlijks uitkomt? Dit jaar werd er enorm geïnvesteerd in Braking Point, de carriere mode van F1 2021 alsook in het offline multiplayer gedeelte. Veranderingen die geen aardverschuiving met zich meebrengen maar die wel nodig waren om een complete F1 game af te leveren.

Braking Point

Ik moet toegeven dat de interesse in Braking Point behoorlijk groot is. De laatste jaren heb ik iedere maal het geluk gehad om F1 games te mogen reviewen. Stuk voor stuk waren het pareltjes maar na enige tijd begon het monotoon worden. Iedere maal drie testsessies, enkele afstellingen proberen aan de wagen, het circuit leren kennen, de kwalificatie en daarna de race. Een geslaagd concept voor de die hard fans onder ons, moeilijker vol te houden voor de gamers die iets minder interesse hebben in de Formule 1.

“De tussenfilmpjes zijn een lust voor het oog in Braking Point, Het lijkt vaak alsof je naar een film zit te kijken. De speelduur is relatief kort van deze mode maar ik kan het iedereen aanraden om het te spelen!”

Braking Point komt met een ideale mix van korte en iets langere races. Je carrière begint met de laatste race van de Formule 2, dit in het seizoen 2019 – 2020. Hierbij kruip je in de huid van Aiden Jackson, een beloftevolle coureur die de overstap wil maken naar de koningsklasse van het racen. Je vliegt er letterlijk meteen in. Je verhaal begint op 5 rondes van het einde, je doelstelling is om de race te winnen. Haal je die doelstelling niet dan begin je terug van voren af.

Racegames mogen voor mij best uitdagend zijn. Zo heb ik de besturing aangepast naar mijn wensen en ik was er helemaal klaar voor om de tegenstand weg te blazen. Het heeft me toch enige moeite gekost om in het ritme van Formule 1 2021 te komen. Gas geven, remmen, schakelen, draaien het klinkt allemaal simpel maar aan snelheden van 280km/u en meer is het allemaal net iets minder evident, zeker met een controller. Het leuke aan Braking Point is dat de doelstelling telkens snel kan behaald worden. Op die manier is het niet erg om een tweede (en derde) maal opnieuw te proberen om een doelstelling te halen.

Naar mijn gevoel brengt Braking Point een zeer mooi verhaal over het leven in de Paddock. Je voelt de rivaliteit tussen de coureurs en vooral met je eigen teamgenoot. Piloten in de Formule 1 zijn rolmodellen en hier speelt de media een grote rol in. Na iedere race staan ze meteen klaar om een micro onder je neus te duwen. Hoe jij overkomt naar het grote publiek, dat bepaal je zelf. Tussen de races door heb je de kans om de sociale media te overlopen. Hierbij kan je ook even stilstaan wat voor invloed dit heeft op de hedendaagse piloten. Het is enorm leuk als je de hemel wordt ingeprezen maar frustrerend als je met de grond gelijk wordt gemaakt.

De tussenfilmpjes zijn een lust voor het oog in Braking Point, Het lijkt vaak alsof je naar een film zit te kijken. De speelduur is relatief kort van deze verhaalmodus maar ik kan het iedereen aanraden om dit te spelen!

 

My Career

Deze mode is de laatste jaren de meest succesvolle geworden van de F1 franchise en ook dit jaar blijft dit zo. De grote vernieuwing is dat je nu met een vriend samen (of tegen elkaar) de strijd kan aangaan. Een toevoeging die door heel velen enorm wordt gewaardeerd. Net zoals in de vorige edities kan je aan de slag gaan in de F2. Een ideale voorbereiding vooraleer je met het echte werk gaat beginnen. Het enige minpunt is dat je hierbij aan de slag gaat met de wagens van het seizoen 2020. In een latere update zullen de huidige wagens worden toegevoegd.

Idem dito voor de verschillende circuits. Momenteel zijn niet alle circuits van de F1 kalender aanwezig, dit is volledig te begrijpen omwille van het corona virus. In latere updates zullen alle gereden circuits gratis ter beschikking worden gesteld voor iedereen. In het menu heb je trouwens ook de mogelijkheid om te kiezen welke circuits je wel/niet wil rijden in een seizoen.

Om F1 2021 dichter naar een sim racer te brengen heeft de ontwikkelaar de mogelijkheid gecreëerd om mechanische pech toe te voegen. Aan deze pech kan niemand iets aan doen, dit kan zowel jou als je tegenstander overkomen. Iedere fan van de Formule 1 weet dat mechanische pech steeds minder voorkomt maar het is wel bestaande. Vele liefhebbers zullen deze toevoeging zeker weten te appreciëren.

Het R&D systeem werd dit jaar met succes onder de loep genomen. Dit systeem gaat bepalen welke upgrades je wil hebben voor je wagen. Deze maal zal dit een grotere invloed hebben over de prestaties van je wagen in de komende race. Het grote diagram van voorbije edities is verdwenen, je krijgt nu meer tekst en uitleg bij de upgrade wat het makkelijker maakt om een keuze te maken.

Hoe goed de upgrades werken zal ook een deel afhangen van je interview skills. Ga je afgeven op een bepaalde afdeling dan gaat de moraal zakken en zal je mogelijk een upgrade krijgen die snel stuk gaat. Let dus goed op wat je gaat zeggen tegen de pers.

 

My Team

In de My Team mode ga je aan de slag met je eigen (elfde) team in de F1. Deze mode werd geïntroduceerd in F1 2020 en is er gelukkig ook deze maal terug bij. Zelf ben je rijder/manager van je eigen team en moet je nog een tweede rijder gaan kiezen. De tweede rijder is vaak een veelbelovend talent dat momenteel in de F2 aan het racen is. Als manager kan je de zelf de motor, livery, sponsoren,… gaan kiezen. Daarnaast ben jij diegene die bepaalt waar alle budgetten naartoe gaan.

De mode is heel erg plezant en een natte droom voor iedere raceliefhebber maar stuit wel op enkele beperkingen. De mogelijkheid om liveries zelf te ontwerpen is niet aanwezig en het realisme is vaak ver te zoeken. Het spelplezier is bij My Team duidelijk belangrijker dan realisme. Zo moet je vaak beginnen met de goedkoopste motor en kan je toch meteen de strijd aan met de Williams, Haas en Alfa Romeo. Na enige seizoenen te hebben geracet is de voldoening wel groot wanneer je met je eigen team de strijd kan aangaan voor de titel.

 

Multiplayer

Naast het racen tegen de AI kan je het ook online gaan opnemen tegen coureurs. De F1 e-sports heeft het laatste anderhalf jaar enorm aan populariteit gewonnen en dit is ook te merken in de lobby’s. Er is altijd héél veel volk aanwezig en je hoeft niet lang te wachten vooraleer je de strijd kan aangaan op het circuit. Laat je zeker niet afschrikken door het niveau online want naast ‘Ranked Play’ is er nu ook ‘Social Play’, wat neerkomt op niet gerankte races. Bij Social Play heb je dan weer de keuze uit ‘Beginner Friendly’, ‘Experienced Drivers’, ‘Browse’ en ‘Create Custom Game’.

Het overzicht in de lobby lijkt een stapje achteruit in vergelijking met F1 2020. Het is (momenteel?) niet mogelijk om te zien of het schademodel of de safety car modus aanstaat. Ook de auto’s waarmee de tegenstanders zullen rijden kan je niet meer zien. Een beetje spijtig want er was niets op te merken aan de lobby’s van F1 2020. Hopelijk zullen ze dit met een patch updaten.

Het penaltysysteem blijft blijkbaar iets moeilijks in de F1. Al te vaak worden penalty’s willekeurig uitgedeeld, zo kan het zijn dat een auto tegen jou botst en dat jij een penalty krijgt. Dit heeft invloed op je veiligheidsniveau. Het veiligheidsniveau bepaald in welke lobby’s je terecht komt. Kortom, krijg jij niet veel penalty’s dan ga je strijden tegen rijders die ook weinig penalty’s ontvangen (in theorie).

Conclusie

F1 2021 is ongetwijfeld de beste Formule 1 game die Codemasters ooit heeft gemaakt. Er zijn enkele nieuwe maar wel broodnodige vernieuwingen terug te vinden. Braking Point is een meer dan geslaagde test om een verhaal in de F1 games te introduceren. Het aanpassen van de lokale multiplayer zorgt ook voor een grote meerwaarde. Net zoals vorig jaar zijn niet alle circuits aanwezig in het spel maar dit is te begrijpen omwille van Covid-19. F1 2021 is grafisch top, het blijft dan ook jammer dat je de auto niet volledig zelf kan ontwerpen. Het racen op zich voelt heel erg goed aan, het niveau van de AI mag voor mij nog iets moeilijker. Voor de liefhebbers van online racen zal enkel het penalty systeem soms eens op de zenuwen werken

Positief

  • Racen voelt heel erg goed aan
  • Lange speelduur (offline en online)
  • aanpassing R&D systeem
  • Braking Point
  • Grafisch top
Negatief

  • AI is op sommige circuits, bochten te makkelijk
  • Penalty systeem online is te willekeurig
  • Geen mogelijkheid om eigen liveries te maken
  • Het uiterlijk van de piloten en managers kan gerust een update gebruiken.
The Crickets score: 8,5/10

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestmailFacebooktwitterredditpinterestmail

youtubeinstagramyoutubeinstagram

Over

Als kind ben ik vroeg in contact gekomen met gaming en het kan me tot op vandaag enorm boeien. Handheld, console of pc maakt mij allemaal niet uit, op ieder platform zijn er pareltjes van games terug te vinden. Ik hou ervan om iedere maal het uiterste in bepaalde games te zoeken en jezelf te pushen om nog beter te worden. Vooral een fan van RTS, simulator en shooters.

You may also like...