Review: The Last Kids On Earth And The Staff Of Doom

Ontwikkelaar: Stage Clear Studios
Uitgever: Outright Games Limited
Beschikbaar op: PlayStation 4, Nintendo Switch, Microsoft Windows, Xbox One
Getest op: PS4
Cricket auteur: Faith


Legendarische Helden

Misschien hoorde je wel al eens over de bestseller boekenserie ‘The Last Kids on Earth’ van Max Brallier. Van deze boekenserie werden de eerste drie edities reeds in het Nederlands vertaald. Men spreekt dan over de ‘De laatste helden op aarde’.

Of mogelijks ken je wel de gelijknamige en momenteel immens populaire Emmy Award-winnende Netflix-serie gebaseerd op deze boeken?

Met zo’n huidige hype, is het dan ook niet meer dan logisch dat er een kindvriendelijke videogame over dit groepje vrienden het levenslicht zag.

In ‘The Last Kids on Earth and the Staff of Doom’ moeten onze vier jonge legendarische helden de stad ‘Wakefield’ verkennen en beschermen.

In dit epische avontuur ga je als Jack, Quint, June en Dirk op zoek naar de ontbrekende stukken van de krachtige ‘Staff of Doom’.

Je verkent de door zombies overspoelde straten met als doel ‘Malondre’ te stoppen. Want deze zombieslijmmonster koningin wil de doemstaf in handen krijgen om de demon ‘Rezzoch’ op te roepen en zo de wereld te vernietigen.


Een klassieke beat ’em up & shoot ’em up

De Engelse aanduiding betekent letterlijk “sla of schiet ze in elkaar” en dat is in feite waar het in deze game om draait.

Je bent voortdurend aan het rondlopen en verkennen terwijl je je een weg baant langs de verschillende tegenstanders die je zal tegenkomen.

Ieder personage doet dit op zijn eigen manier. Jack en Dirk gaan al slaand de vijand tegemoet, terwijl Quint en June het bij schieten houden.

Ieder held heeft telkens de keuze tussen een lichte of een zware aanval. Zware aanvallen zullen je net zoals bij het ontwijken van je tegenstanders wel stamina kosten.

De granaten die onze helden kunnen gooien zijn ook karakterspecifiek.

 • Jack zijn boemerang verlamt bij aanraking,
 • June haar frisbee zal de geraakte vijanden voor een tijdje gasschade toebrengen,
 • Dirk zijn werpster zorg voor blauwe vertragende smurrie op de grond
 • en bij Quint lokt een speelgoedaap met cimbalen de monsters naar zich toe.

Je voorraad granaten is niet onbeperkt. Je zal tijdens het vechten moeten rondkijken of je verslagen vijanden geen aanvulling voor je lieten vallen. Naast een aanvulling voor de granaten zullen je tegenstanders ook nu en dan pizzapunten laten vallen, deze kun je nemen om je levensbalk terug te vullen.

Ieder personage kan, zodra het logo vol is, zijn eigen speciale bondgenoot oproepen.

Het oproeplogo vult zich naarmate je vijanden vernietigt. Iedere bondgenoot verschijnt een korte periode op het toneel en heeft zijn eigen manier van bijdrage aan het gevecht.

 • Rover die Jack bijstaat zal de vijanden opzoeken en aanvallen.
 • Biggun assisteert June en zal de monster naar zich lokken om ze dan aan te vallen.
 • Quint kan Bardle oproepen, deze zweeft en zal iedere held binnen een bepaalde straal genezen.
 • Tenslotte helpt Skaelka Dirk verder door de tegenstanders als een wervelwind aan te vallen.

Dit alles zorgt ervoor dat het dan ook even uitzoeken is welk karakter voor jou het prettigst speelt.


Concept

Naast de monsters die je tijdens het rondlopen sporadisch zullen verrassen, zal je nu en dan ook eens in een valstrik lopen. Op deze momenten zullen meerdere monsters je gelijktijdig aanvallen.

In deze situaties wordt bovenaan je scherm telkens aangegeven hoeveel vijanden je dient uit te schakelen.

Regelmatig zal je ook oog in oog staan met eindbazen of hun kapiteins.

Deze gevechten zijn iets intenser dan bij het gewone rondlopen. Je zal hier de knop om te ontwijken wel degelijk moeten gebruiken.

Dit zijn volgens mij ook de enige momenten dat kinderen tijdens deze game wat moeite zullen hebben en dus wat langer bezig zullen zijn of even hulp zullen moeten inroepen.

Er zijn gedurende deze game ook enkele intermezzo’s waarbij je verschillende aanvalswaves op de boomhut dient af te slaan.

Door middel van katapulten maak je alvast een mooie verdedigingslinie op het platform van de boomhut.

De helden zelf staan voor de boomhut mocht er toch iemand door deze linie geraken kan je ze op dat moment nog uit gaan schakelen.

Tijdens het spelen zal je op verschillende manieren door het spel kunnen bewegen.

Je kunt gewoon wandelen, met de monstertruck ‘Big Mama’ rijden of ondergronds met een worm naar een andere district reizen.

Hoe langer je speelt hoe meer districten van ‘Wakefield’ toegankelijk worden.

Binnen ieder district kan je een gedetailleerde navigatiemap opvragen. Deze toont door middel van een gele streep naar waar je moet om je huidige missie te vervolledigen.

Bijkomend zie je op deze navigatiemap ook:

 • Waar er geheimen te vinden zijn, de vraagtekens. Hier vond ik het wel jammer dat eenmaal een geheim werd onthuld dit vraagteken niet verdween. Tijdelijk zag je wat er onthuld werd maar later werd dit weer gewoon een vraagteken.
 • Waar je je karakter kan wijzigen, de telefooncel. Hiervan zijn er zeker meer dan voldoende.
 • Waar je ‘Big Mama’ kan oproepen, de gastank. Soms moest je wel meerdere malen drukken alvorens de monstertruck effectief te voorschijn komt.
 • Waar ‘Wormungulous’ je kan vervoeren, de blauw paarse spiraal.
 • ….

Naast de navigatiemap, die per district te bekijken is, hebben we ook nog een map die je progressie toont.

Hier zie je hoe ver je bent gevorderd, welke districten je al kan bezoeken en welke kapiteins en eindbazen je reeds versloeg. Deze map krijg je te zien wanneer je met ‘Wormungulous’ wil gaan reizen.


Multiplayer

Een van de grote krachten van dit spel zit hem in het feit dat je dit spel met 4 spelers tegelijkertijd kan spelen. Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen, met twee of met drie te spelen.

Tijdens het spel zal je in de verschillende districten regelmatig cabines  tegenkomen waar je van karakter kan wijzigen. Zo kun je wanneer je alleen of met minder dan vier speelt toch de krachten en mogelijkheden van de verschillende personages gebruiken en bundelen.


Verzamelen

Tijdens deze game kan je heel wat gaan verzamelen.

Een van de belangrijkste zaken die je nodig zal hebben zijn schroeven. Deze verzamel je door missies tot een goed eind te brengen. Ook zal je deze krijgen bij het slopen van materiaal, het openen van geheime kisten en het vernietigen van vijanden. Deze schroeven zijn heel belangrijk om je karakter, je auto en je boomhut sterker te maken. Ook zal je de straks vernoemde blauwdrukken met deze schroeven openen.

Nog belangrijk zijn de blauwdrukken, deze vind je in de kisten die je op de geheime plaatsen in de districten kan vinden. Er zijn drie soorten blauwdrukken die je gedurende het spelen zal tegenkomen. Deze voor wapens, deze voor je uitrusting en deze voor de katapulten op de boomhut.

Indien er blauwdrukken zijn die je nog niet vond kan je tevens altijd zien in welk district je nog eens opnieuw moet gaan zoeken. Deze blueprints kun je in je  boomhut openen door middel van schroeven en vervolgens gaan gebruiken.

Je hebt bijkomend ook meerdere albums die je kan afwerken. Het onderdeel ‘Bestiary’ bevat vijf albums die je moet vervolledigen om 100% te bereiken.

Deze bevatten foto en info van alle hoofdpersonages en hun vrienden, plus alle vijanden bestaande uit zombies, gewone monsters, slijmen en de eindbazen met hun kapiteins.

Er zijn ook zestien ‘collectibles’ te zoeken. Je vindt er in ieder district eentje. Mocht je op het einde toch nog een stripboek missen is het dan ook makkelijk uit te maken welk district je nogmaals een bezoekje moet brengen.

Last but not least kan je ook proberen de ‘Big Mama’ uitdaging tot een goed einde te brengen. Zodra je de auto opgeroepen hebt dien je op zoek te gaan naar een racelocatie. Soms duurt het wel even om deze locatie te vinden.

Zodra je de start activeert, begint een klok te lopen. Je dient nu binnen de vastgestelde tijdslimiet alle rode moeren op de weg te verzamelen. De race zelf wordt met ieder district iets moeilijker. Op zich waren deze zodra ik de besturing beheerste makkelijk haalbaar. Mogelijks zullen voor kinderen de latere racen net zoals de eindbazen wel wat uitdagender zijn.


Upgraden

Het dorpsplein is the place to be als we het over upgraden hebben.

In de boomhut krijg je de mogelijkheid tot drie soorten uitbreidingen.

Je kan de boomhut zelf verbeteren, deze kan je maximaal tot level drie brengen. Dit is sowieso nodig als je bepaalde andere stappen in het spel wil nemen.

Je uitrusting: hier kan je zowel je wapens als je harnassen ontgrendelen en upgraden. Zodra je een bepaald niveau bereikt hebt, zal je verplicht worden eerst de boomhut een level hoger te brengen. Je ziet per uitrusting wat het huidige niveau is en wat een upgrade teweegbrengt en je zou kosten. Wel valt hier te vermelden dat het verschil tussen de  verschillende voorwerpen hoofdzakelijk esthetisch is. De zeven vrijgespeelde harnassen hebben geen enkel verschil, de zeven wapens zeer miniem.

De laatste upgrademogelijkheid die je in de boomhut hebt is het verdedigingsmechanisme van de boomhut, namelijk de katapulten. Deze katapuleten kan je enkel gebruiken tijdens de intermezzo’s waarbij de boomhut verschillende aanvalswaves moet doorstaan.

Verder kan je ook ‘Big Mama’ upgraden, dit doe je door te spreken met ‘Melvin’ die je aan zijn werktafel zal terugvinden. Er zijn twee onderdelen die je bij de monstertruck kunt verbeteren. Vooraleerst de gezondheid van de wagen en in tweede instantie de bewapening van  ‘Big Mama’.


Conclusie

De opzet van de game is vrij simpel. Men wou een spel maken die kan gespeeld worden door kinderen en indien gewenst in co-op met vriendjes. De felle kleuren, de cartooneske monsters, het ontbreken van bloed en de eenvoud van het spel, zorgt dat deze game voor de jongste gamers onder ons zeker toegankelijk is.

Het is uiterst gemakkelijk te spelen en mocht het toch voor een kind alleen even te moeilijk worden, dan kan je door de co-op functie als ouder simpelweg aansluiten om te helpen. De enigste momenten dat het volgens mij voor de jongere kinderen even wat moeilijker wordt, is tijdens de ‘bossfights’ (toch bij het alleen spelen) en bij de latere ‘Big Mama’-racen (door de tijdsdruk).

Een pluspunt aan deze game is dat het zich niet enkel beperkt tot de missies, maar dat je als extra ook allerlei verstopte items kan zoeken. Want er is zoals je kon lezen van alles en nog wat te vinden en te doen.

Voor oudere of gevorderde spelers heeft deze game weinig te bieden. Het repetitieve karakter en de eenvoud van het spel blijkt enkel voor de jongsten onder ons een pluspunt.

Positief

 • Multiplayer tot 4 spelers mogelijk in Co-op
 • Uiterst toegankelijk voor de beoogde doelgroep van jonge gamers
 • Makkelijke gameplay
 • Werk gemaakt van veel variatie in de tegenstanders
 • Voor liefhebbers van verzamelen zijn er enkel collecties te vervolledigen
 • Herkenbaar voor fans van de boeken en de TV-serie
Negatief

 • Voor oudere of ervaren spelers te repetitief en veel te eenvoudig
 • Regelmatig ondervond ik wat irritatie door bepaalde terugkerende klanken (mute is natuurlijk altijd een optie)
 • Geen online multiplayer

The Crickets score: 7/10

FacebooktwitterredditpinterestmailFacebooktwitterredditpinterestmail

youtubeinstagramyoutubeinstagram

Over

Gamen is altijd een onderdeel geweest van mijn leven. Al van mijn kinderjaren was ik onmiddellijk in de wolken toen ik in het jaar 1989 kennis maakte met mijn eerste game "Tetris" op de toenmalige Game Boy. Samen met Goofy086 speelden wij al in split screen op de eerste versie van de Playstation op een kleine beeldbuis. Doorheen de jaren is er een grote evolutie ontstaan in de wereld van het gamen. Wij zijn opgegroeid, hebben een familie gesticht en we zijn vader geworden. Echter één ding is niet veranderd en dat is de liefde voor het gamen. Als de kinderen en de vrouw gaan slapen zijn, is er een grote kans dat je mijzelf en Goofy nog online kan vinden.

You may also like...