Review: Sims 4 Sneeuwpret

Ontwikkelaar: Maxis
Uitgever: Electronics Arts

Beschikbaar op: PS4, Xbox One en PC (Origin – Steam)
Getest op: PC
Cricket auteur: FaithDe Sims Sneeuwpret

Het ondertussen al zes jaar oude en legendarische ‘Sims 4’ bracht zonet zijn tiende ‘Expansion Pack’ uit.  

Duffel je maar lekker warm in, want ‘De Sims – Sneeuwpret’ brengt je naar de voet van de besneeuwde Japanse berg ‘Mount Komorebi’.

Mogelijks kan deze expansie wat virtuele troost bieden aan de velen onder ons die hun wintervakantie dit jaar, door het covid-gebeuren, in het water zien vallen.

De uitbreiding ‘Jaargetijden’ voegde al een snuifje winter aan de ‘Sims 4’ toe, maar de expansie ‘Sneeuwpret’ brengt het wintergebeuren toch wel naar een ander niveau.  Met deze uitbreiding geniet je niet enkel van sneeuwrijke avonturen, je wordt ook ondergedompeld in de Oosterse cultuur en zijn diverse gebruiken.


Mount Komorebi

‘Mt. Komorebi’ zou gebaseerd zijn op de twee Japanse eilanden ‘Honshū’ en ‘Hokkaido’.

De spelwereld wordt onderverdeeld in drie gebieden:

 • het jonge en moderne ‘Wakaba’,
 • het rustieke en aardse ‘Senbamachi’ en
 • het avontuurlijke winterwonderland ‘Yukimatsu’.

Elk gebied heeft zijn eigen specifieke landschap, bezienswaardigheden en kavels.

Dit is tevens de eerste uitbreiding waar je zowel de mogelijkheid krijgt om een woning te huren als om er eentje te kopen. Je kan je dus permanent in deze idyllische omgeving vestigen of je als vakantieganger beperken tot één van de huurkavels.


Wakaba

In het dal, iets verwijderd van de grote sneeuwberg, vind je ‘Wakaba’. Het is een groene moderne omgeving met typische oosterse parken en vijvers.

Je hebt hier de keuze uit twee hedendaagse Japanse koopwoningen, een huurhuis of je kan op de lege kavel je eigen creatie neerpoten.

In deze regio kan je tevens de chique hotspot ‘Hazakura Lounge’ bezoeken. Dit is de perfect plaats om iets te drinken, de plaatselijke bevolking te leren kennen en te genieten van een pianorecital of zangspel op het podium. Of misschien durf je zelf wel het podium te betreden.


Vlakbij deze trekpleister ligt een plein waar je ‘Yamachan’, een beeltenis van de officiële mascotte van ‘Mt. Komorebi’, kan bewonderen. Met uitzondering van dit beeld, een informatiebord en een oosterse foodtruck is het plein vooral doods. De omgeving dient hoofdzakelijk als sier.

Op zondag tussen 10 en18 uur komt er wel iets van leven in de brouwerij. Dan organiseert men het ‘Festival van de Jeugd’. Deze namiddag is hoofdzakelijk gericht op de kleinsten onder ons. Als volwassene is er niet zoveel te doen, daarom besloot ik om mijn eigen ‘Yamachan’-outfit aan te trekken en voor een leuke selfie te gaan.

Verder vind je in ‘Wakaba’ naast de Japanse tuin ook een strandgedeelte, hier kan je bij de waterval wat op je rug drijven of rondzwemmen.


Senbamachi

‘Senbamachi’ is de andere niet besneeuwde regio in het dal van ‘Mt. Komorebi’. Deze meer traditionele omgeving ligt midden in de natuur en kenmerkt zich voornamelijk door zijn prachtige bamboebossen, zijn Oosterse tempel en de lange rivier die gedeeltelijk door het dorp loopt.

In deze buurt bevinden zich drie koopkavels. De bewoners en bezoekers genieten hier vooral van de natuur. ‘Senbamachi’ zou vertaald de stad van de duizend bladeren betekenen.

Het is er idyllisch, schilderachtig en sereen. Alvorens de wandelpaden te betreden, kan je op een ‘Hiking-infobord’ beslissen welk soort wandeling je wenst te doen. Wandel door het bamboebos of naar de tempel der duizend bladen. Gedurende deze tochten kun je naast de unieke speelse wezentjes (Bosgeesten en Kodoma’s), die in de bladeren wonen, ook vervelende dieren tegen het lijf lopen. Het is dus zeker aan te raden om voor je wandeling nog even wat avonturenuitrusting via een computer of automaat aan te schaffen.

Een van de weinig toegankelijke gebouwen is de ‘Izakaya Ippai’ bar. Hier kan je gezellig wat drinken en kletsen. Recht tegenover deze bar bevindt zich het ‘Hanamigawa Koen’ park, hier kan je wat schaken en van de omgeving genieten.

Op vrijdagavond tussen 18 en 1 uur vindt in deze regio het ‘Festival van Licht’ plaats. Dit is een viering voor degenen die zijn overleden en hen die uitkijken naar de toekomst. Tijdens deze avond geniet je van de ophangende en drijvende lampionnen, kan je aan de tanabataboom een wens voor de toekomst maken en is het mogelijk de overledenen te eren met een bezoek aan hun graf.


Yukimatsu

‘Yukimatsu’ is het winterwonderland, waar je de te verwachten sneeuwpret kan beleven.

Als beginnend skiër en snowboarder heb je bij aanvang toegang tot twee pistes: de beginnerspiste aan de voet van de berg, waar je ook kan sleeën en de gemakkelijke piste, waarbij je de kabellift naar boven neemt.

Naarmate je ski- of snowboardvaardigheden verbeteren, krijg je naast de mogelijkheid om beter ski- en snowboardmateriaal aan te schaffen ook toegang tot nog drie extra pistes : de gemiddelde piste  (Niveau 3), de expert piste (Niveau 4) en de absurde piste (Niveau 5).

Per piste krijg je steeds de keuze met welke intensiteit je naar beneden wil. Hoe hoger de intensiteit hoe meer hellingen je neemt, hoe meer sprongen je poogt en hoe meer je vaardigheden getest wordt. En je hoeft geen schrik te hebben om iets te breken oefen er dus maar duchtig op los.

Wanneer je over de uitbreiding ‘Word Beroemd’ beschikt, krijg je als snowboarder ook de mogelijkheid om POV-Snowboardvideo’s op te nemen om deze dan respectievelijk voor roem en royalty’s up te loaden.

Aan de voet van de berg, nabij de kabelbaan vind je naast twee huurwoning en een bouwkavel het ‘Onsen Badhuis’. Dit is de ideale locatie om na een actieve dag op de pistes even helemaal tot rust te komen. Even lekker weken en ontspannen in de geothermische warmwaterbronnen.

Net zoals in ‘Senbamachi’ kan je ook in ‘Yukimatsu’ op wandelavontuur gaan. Bezoek de historische reizigersgedenkplaat of wandel over de besneeuwde bruggen naar de natuurlijke grot. Ook hier kan je een ontmoeting met bosgeesten of komoda hebben. En het is dus ook vanzelfsprekend dat je je avonturenuitrusting up to date houdt, want ook tijdens deze tochten kun je vervelende insecten en wilde dieren tegenkomen.

‘Yukamitsu’ mag natuurlijk niet onder doen voor de andere buurten. Dus hebben ze ook hier hun feest, het ‘Festival van de Sneeuw’, welk op zaterdag tussen 15 uur en middernacht plaatsvindt. Er zijn drie majestueuze sculpturen, die zodra het donker wordt prachtig verlicht worden. Tussen deze pracht kan je je eigen sneeuwmaatje maken en wederom genieten van de geneugten die het festivalvoedselkraampje te bieden heeft.


Klimmen

Naast skiën en snowboarden werd ook de vaardigheid klimmen toegevoegd. Mocht je reeds over het accessoire pakket ‘Fitness’ beschikken dan zal de expansie ‘Sneeuwpret’ voor een bijwerking van de klimmuur zorgen. Wat geweldig zal zijn om je beklimmingen binnenshuis te oefenen.

Om je vaardigheid te oefenen kan je zoals steeds ook met je neus in de boeken duiken. Echter vond ik het zowel voor skiën, snowboarden als klimmen logisch om deze vaardigheden onder de knie te krijgen door effectief te oefenen en niet door te lezen.

Er zijn drie verschillende klimhoogtes, laag, gemiddeld en hoog.

De lage rotswand kan je in ‘Yukimatsu’ ter hoogte van de beginnerspiste terugvinden. Het is enkele deze rotswand die je zonder vaardigheid kan beklimmen. Zodra level drie bereikt werd, heb je de mogelijkheid om een gemiddelde rotswand te bedwingen. Je vindt dergelijke rotswand in ‘Yukimatsu’ boven aan de pistes en in ‘Senbamachi’ naast het bamboebos. De noodzakelijke klimgordel kan je via een computer onder avonturenuitrusting terugvinden.

De hoogste rotswand kan pas vanaf niveau zes beklommen worden en kom je niet zomaar tegen. Hiervoor dien je via je telefoon een sociaal evenement te plannen, namelijk een “bergbeklimexcursie”. Tijdens dit evenement is het de bedoeling de top van de ‘Mt. Komorebi’ te bereiken. Wil je heelhuids aankomen dan zal dit je toch enige voorbereiding kosten. Neem naast voldoende voedsel en afschrikmiddelen voor wilde dieren zeker ook een canvas hut mee, hierin kan je schuilen voor de soms bare weersomstandigheden. Hou er tevens rekening mee dat struikel- en valpartijen hier  fataal kunnen zijn. Je komt toe in het basisstation van ‘Mt. Komorebi’, hierna beklim je de Croft-gletsjer, om uiteindelijk de top van de berg te bedwingen.


Oosterse Invloeden

Wederom zoals het een ‘Expansion Pack’ beaamt, krijgen we een heleboel nieuwe ‘Creëer-een-Sim’-voorwerpen ter beschikking. Naast de essentiële winter-outfits en accessoires worden ook enkel moderne en traditionele Japanse kledingstukken als optie weergegeven. Stuur je jouw sim richting het besneeuwde ‘Yukimatsu’, zorg dan zeker voor de juiste outfit. Want anders is doodvriezen een logisch gevolg.

Bijkomend voorziet elk uitbreidingspakket ook telkens nieuwe koop- en bouwvoorwerpen. Dit is ditmaal dus ook niet anders. Hier zijn het vooral de Oosterse invloeden die opvallen. De meeste items zijn in traditionele of moderne Japanse stijlen gemaakt. Je kan zowel het interieur als het exterieur een volledige oosterse architecturale toets geven.

Deze oosterse invloed is niet alleen voelbaar in de klederdracht en de typische architectuur. Ook de rustgevende parken, de tempels en de nieuwe mogelijkheid om delen van je huis te verlagen dragen bij aan deze belevenis.

Tevens laten sommige traditionele oosterse gebruiken zich tijdens het spelen ook blijken. Zoals de nieuwe ‘Respectvolle kennismaking’ bij een eerste ontmoeting. Het feit dat men bij het bezoek aan het ‘Onsen Badhuis’, eerst moet douchen voor men de hete bron ingaat. Alsook de mogelijkheid om via je sim de bestekvoorkeur aan te passen naar stokjes.


Levenstijlen en gevoelens

Voor het eerst zal een Sim tot wel zestien verschillende levensstijlen kunnen krijgen. Dit zorgt dat je persoonlijkheid meer diepgang krijgt. Het gedrag van je Sim zal aanzienlijk meer veranderen dan met een karaktereigenschap via ‘Creëer-een-Sim’. Levensstijlen weerspiegelen de gedraging en gewoonten van je sim doorheen de tijd. Zodra vier levensstijlen geactiveerd zijn zal je sim eentje moeten verliezen om een nieuwe te activeren. Dus de manier waarmee je met je Sim speelt is toch wel bepalend. Tevens zorgt iedere levensstijl voor zijn eigen effecten, zowel positieve als negatieve.

Ook nieuw is dat de gedeelde ervaringen met andere sims gevoelens creëren. Deze gevoelens zullen een blijvende impact hebben en de sociale interacties van die Sim-relatie beïnvloeden. Terwijl de levensstijlen als doel hebben je eigen persoonlijkheid meer tot uiting te brengen zorgen de gevoelens dus voor realistischer relaties.


Doelen, Beloningseigenschappen en Collecties

In de ‘Sims 4 – Sneeuwpret’ krijg je de mogelijkheid twee nieuwe doelen en hun desbetreffende mijlpalen vrij te spelen.

 • als locatiedoel gaat dit over ‘Mt. Komorebi-toerist’ –> bij vervolledigen krijg je de beloningseigenschap ‘Wereldse Kennis’
 • als sportief doel gaat dit over ‘Extreme sportsfan’ –> bij vervolledigen krijg je de beloningseigenschap ‘Overlevingsinstinct’

Verder kan je een ook de beloningseigenschap ‘redelijke’, ‘bekwame’ en ‘expert’ bergbeklimmer ontvangen, dit door het succesvol vervolledigen van bergexcursies.

Ook werden er verzamelitems toegevoegd. Zo kan je ‘Simmies’- en ‘Spirit Dolls’ verzamelen.

‘Simmies’ is een verzameling van schattige decoratieve poppetjes, die in kleurrijke capsules zitten. Groen voor gewoon, blauw voor ongewoon en paars voor zeldzaam. Je koopt deze capsules via een ‘Simmi-automaat’, deze kom je in ‘Wakaka’ en ‘Yukimatsu’ tegen. Ook krijg je tijdens het ‘Festival van Sneeuw’ en het ‘Festival van Licht’ de kans om via een speciale automaat een aankoop te doen. Aan deze speciale automaat kan je ook de speciale festivaloutfit kopen. 

In totaal zijn er 24 Simmies te verzamelen, bestaande uit 12 standaard Simmies en 12 gouden versies van die Simmies.

Spirit Dolls zijn dan weer stoffen poppen die de ‘Mt. Komerebi’-bosgeesten voorstellen. Deze verzameling is geen officiële collectie en zal dus ook niet in het deelvenster ‘Huiscollecties’ weergegeven worden. Maar toch kan je deze 5 poppen gaan verzamelen. Zodra in je bezit kan je deze via de inventaris gaan uitstallen. Je verzamelt deze geestpoppetjes tijdens het wandelen of tijdens de bergexcursies . Wanneer je een bosgeest ontmoet heb je de mogelijkheid een wens te doen of de mogelijkheid hen te verzamelen. Indien de verzamelinteractie positief verloopt, zal je volgens de kleur van bosgeest zijn respectievelijk popje krijgen.


Conclusie

Zoals je in de review kon lezen, biedt ‘Mt. Komorebi’ zoveel meer dan de logische winterse activiteiten. De spelomgeving is buitengewoon prachtig, al is het wel jammer dat de meeste gebouwen er enkel voor de sier zijn.

Een heel belangrijk nieuwtje zijn de levensstijlen en gevoelens. De levensstijlen geven je persoonlijkheid toch wat meer diepgang, terwijl de gevoelens je relaties wat realistischer maken.

Zoals we gewoon zijn van de uitbreidingspakketten is het voor deze nieuwe telg ook niet anders en mag je rekenen op een prijskaart van om en bij de 40€. Gelukkig zijn er regelmatig kortingsdagen.

Conclusie deze uitbreiding heeft mij alvast aangenaam verrast en is desondanks de kostprijs één van de betere uitbreidingspakketten. Dus zeker een aanrader.

Positief

 • Nieuwe activiteiten en vaardigheden
 • Bergexcursies als nieuw sociaal evenement plus gelinkte beloningseigenschap
 • Twee nieuw te behalen doelen met beloningseigenschap
 • Toevoeging levensstijlen en gevoelen
 • Veel randactiviteiten zoals festivals, verzamelitems, wandelomgevingen en warmwaterbronnen.
 • Prachtige en realistische oosterse invloeden
Negatief

 • Meerdere gebouwen hebben enkel een esthetische meerwaarde, ze zijn niet toegankelijk.
 • Duur in aankoop

The Crickets score: 8,5/10

youtubeinstagramyoutubeinstagram

FacebooktwitterredditpinterestmailFacebooktwitterredditpinterestmail

Over

Gamen is altijd een onderdeel geweest van mijn leven. Al van mijn kinderjaren was ik onmiddellijk in de wolken toen ik in het jaar 1989 kennis maakte met mijn eerste game "Tetris" op de toenmalige Game Boy. Samen met Goofy086 speelden wij al in split screen op de eerste versie van de Playstation op een kleine beeldbuis. Doorheen de jaren is er een grote evolutie ontstaan in de wereld van het gamen. Wij zijn opgegroeid, hebben een familie gesticht en we zijn vader geworden. Echter één ding is niet veranderd en dat is de liefde voor het gamen. Als de kinderen en de vrouw gaan slapen zijn, is er een grote kans dat je mijzelf en Goofy nog online kan vinden.

You may also like...